Datakwaliteit
Datakwaliteit is de maatstaf voor de gezondheid van data over verschillende dimensies heen, zoals nauwkeurigheid, volledigheid, consistentie en betrouwbaarheid. Goede datakwaliteit is essentieel. Een goede datakwaliteit is de basis voor betrouwbare analyses, beslissingen en acties. Het gebruik van onjuiste of onvolledige data kan leiden tot verkeerde beslissingen of conclusies.
Kwaliteitsbeschrijvingen en -criteria
Onze ambitie is om te zorgen dat alle datasets in het NTM register Mobiliteitsdata van een goede kwaliteitsbeschrijving zijn voorzien. Het gaat dan bijvoorbeeld om hoe actueel de data is, hoe compleet, hoe vaak het geüpdatet wordt en voor welke toepassing(en) de data mogelijk geschikt is. Deze elementen stellen jou in staat om in te schatten ‘is deze dataset bruikbaar voor de vraag die ik heb’?
Voor het waarborgen van de kwaliteit en betrouwbaarheid werkt NTM volgens 4 stappen. Het identificeren van nieuwe mobiliteitsdatabronnen, voorbereiden en beschikbaar maken van data, het controleren van datakwaliteit, en dan het toevoegen van de dataset aan het register NTM.
De criteria zijn neutraal van karakter. Dat betekent dat er geen goed of fout is. Wel geven de criteria inzicht in hoe compleet de dataset is, de actualiteit ervan en de mogelijke toepassingen. - Marlous Hovestad, expert mobiliteitsdata
Europa en datakwaliteit
Wat is dan die kwaliteit van data? Europese verordeningen bepalen dat in de verordeningen genoemde datasets, indien beschikbaar, gepubliceerd moeten worden op een nationaal toegangspunt (NAP). Ook moeten deze voorzien zijn van een kwaliteitsbeschrijving.
De Europese ambitie is om in elk land een NAP (National Acces Point) te hebben. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft deze ambitie opgepakt en vertaald naar een opdracht aan NTM: maak alle mobiliteitsdata beschikbaar op één plek. Die data staat in het mobiliteitsregister van NTM.
NTM werkt op Europees niveau mee in NAPCORE (National Access Point Coordination Organisation for Europe)om deze kwaliteitsnormen verder vorm te geven en te standaardiseren. Naast verplichtingen vanuit Europa, stelt NTM zelf ook extra eisen aan de data die binnen het register komt te staan. Lees meer over NAPCORE.
Wie bepaalt de kwaliteit?
De dataverstrekker die de dataset publiceert in het NTM register Mobiliteitsdata, maakt zelf een zo volledig mogelijke kwaliteitsbeschrijving. NTM toetst met regelmaat of de kwaliteitscriteria volledig zijn ingevuld. Zie je als datagebruiker iets dat opvalt? Ga in gesprek met onze expert mobiliteitsdata.
Een voorbeeld: meldingen van ongevallen en pechgevallen
Een voorbeeld van een kwaliteitscriterium is ‘latency’. Dit gaat over de snelheid van levering van de data. Meldingen over pechgevallen of ongevallen worden op dit moment voldoende snel geleverd voor gebruik in navigatie-apps, om mensen te informeren. Maar, de data wordt nog niet zo snel geleverd dat het ook gebruikt kan worden voor zelfrijdende auto’s. Hierdoor is er aanvullende data vanuit ondersteunende systemen nodig. Latency scoort goed voor de toepassing ‘weggebruiker informeren via apps’, maar minder goed voor de toepassing ‘zelfrijdende auto’.