Mobiliteitsdata en Europa

Data delen stopt niet bij landsgrenzen. Betrouwbare, gestandaardiseerde mobiliteitsdata moet overal toegankelijk zijn voor mensen en reizigers, ongeacht in welk land ze zich bevinden. Daarom stimuleert de Europese Unie de samenwerking tussen landen en stelt ze wetgeving op. Elke EU-lidstaat beheert een Nationaal Toegangspunt (National Access Point ofwel NAP) om mobiliteitsdata toegankelijk te maken en voor uniforme datastandaarden.

NTM en NAP

In Nederland wordt het NAP ingevuld door het Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata (NTM). NTM houdt het overzicht van Europese initiatieven op het gebied van mobiliteitsdata en vervult een linking pin functie in de implementatie en technische uitvoering van EU verordeningen. Het is aan het ministerie van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) om input te leveren op het EU beleid, waar het NTM een adviserende rol in vervult.

Ontwikkelingen op gebied van mobiliteitsdata in EU

Het NTM zet zich in voor duurzame en slimme mobiliteit ten behoeve van een nog veiliger en duurzamer Nederland. Het NTM doet dit middels:

  • Het leveren van een bijdrage aan de uitvoering van de ITS-richtlijn, met de doelstelling de uitwisseling het ontwikkelen van ITS Services die dit mogelijk maken in brede zin. Wil je meer weten over de ITS? Bekijk op de websitepagina van het Digitaal Stelsel Mobiliteitsdata (DSM), waar NTM onderdeel van is, meer over de ITS-wetgeving.
  • Het leveren van een bijdrage aan de gemeenschappelijke Europese Dataspaces (dataruimten), zoals opgesteld in de EU-datastrategie. Deze dataruimte biedt de nodige infrastructuur en governance ten behoeve van gecontroleerde, vertrouwde en veilige toegang tot, pooling en het delen van mobiliteitsdata.
  • Het beheren van de, door de EU voor alle lidstaten verplicht gestelde, Nationale Toegangspunt (NAP) functie. De NAP’s fungeren binnen de verschillende lidstaten als nationale interfaces, voor de uitwisseling van gegevens over intelligente vervoerssystemen (ITS). 

NTM, Europa en voortgangsrapportages

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) stelt het Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata (NTM) de voortgangsrapportage op voor de ITS-directive. De Intelligent Transport Systems Directive (ITS Directive) is een Europese richtlijn voor het versnellen van de inzet en het gebruik van intelligente vervoerssystemen. Het NTM moet rapporteren aan de Europese Commissie over de voortgang van de maatregelen rondom de ITS-directive. De eerst volgende rapportage verschijnt in maart 2025. Deze rapportages zijn niet alleen van belang voor de Europese Commissie, maar ook voor Nederland zelf. Dit omdat die rapportages helpen de voortgang van de datasets bij te houden.

Europese wetgeving bij DSM en NTM

Binnen het Digitaal Stelsel Mobiliteitsdata (DSM), waar NTM onderdeel van is, werken publieke en private partners op landelijk niveau samen. Op de DSM-website vind je een pagina over wetgeving, waarbij je meer informatie leest over relevante Europese wetgeving binnen het mobiliteitsdomein en wordt de wetgeving uitgelegd. 

Datasamenwerkingen binnen Europa

Om te komen tot een gestandaardiseerd NAP-centrisch data-ecosysteem voor de mobiliteitssector is samenwerking van belang. Het afspreken van een gezamenlijke architectuur met goede standaarden voor de rollen, taken en verantwoordelijkheden enerzijds en voor data-inhoud, de technische uitwisseling, trust en cybersecurity anderzijds, gaat bijdragen aan betere en rijkere digitale diensten ter facilitering van de mobiliteit van personen en goederen. - Bard de Vries, NTM Manager Internationale Zaken

  • Logo Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata
  • Logo Gefinancierd door de Europese Unie