Wat NTM doet

Bij NTM maken we mobiliteitsdata bekend, beschikbaar, bruikbaar en betrouwbaar. Maar wat houdt dit precies in?

Data bekend maken

Bij het bekend maken van data gaat het om het verschaffen van inzicht en overzicht met betrekking tot de bestaande datasets inclusief bijbehorende meta-data. Potentiële data-gebruikers weten hierdoor welke data, met welke datakwaliteit, waar aanwezig is. Daarnaast ontstaat hierdoor bijvoorbeeld inzicht in overlap en missende informatie. 

Bronhouders, zij die de data maken, zijn en blijven verantwoordelijk voor de kwaliteit van de datasets. De data blijft via hun eigen systemen beschikbaar. NTM is het toegangspunt tot de data met actuele en directe links naar de gegevens. We geven inzicht in het soort data, de locaties, de (mogelijke) toepassingen en de kwaliteit ervan.

Data beschikbaar maken

Bij het beschikbaar maken van data gaat het erom dat potentiële geïnteresseerden laagdrempelig toegang krijgen tot de datasets. NTM kan hierin faciliteren via bijvoorbeeld het register Mobiliteitsdata. NTM breidt het register Mobiliteitsdata continue uit met de verplichte publieke datasets. Het is de plek waar overheden en marktpartijen mobiliteitsdata kunnen publiceren, vinden en gebruiken. Nieuwe toepassingen of functionaliteiten van het register Mobiliteitsdata ontstaan vanuit de wensen van de datagebruikers.

Data bruikbaar maken

Bij het bruikbaar maken van de data gaat het erom dat data die beschikbaar is aansluit bij de gebruikerseisen en wensen. De datagebruiker staat centraal bij NTM. We zijn een samenwerking van alle partijen in het mobiliteitsdomein die samenwerken. We stimuleren de samenwerking tussen en binnen de verschillende data-thema's. Vanuit NTM faciliteren we de dialoog tussen de dataknooppunten, serviceproviders en beleidsmakers. 

NTM geeft ook data-advies en kijkt naar datakwaliteit. Als een projectmedewerker, beleidsmaker of MaaS-aanbieder een bepaalde analyse wil doen of een bepaalde dienst wil gaan aanbieden dan kunnen we samen aan de slag gaan. We doen met hen research naar welke datasets voor die specifieke vraag beschikbaar zijn. Zo weten we zeker dat data niet dubbel worden ingekocht, wie de bronhouders zijn, wat de kwaliteit is, wat de standaarden zijn en/of welke meta-data voorhanden zijn.

Data betrouwbaar maken

Bij het betrouwbaar maken van data gaat het erom dat de feitelijke uitwisseling van bruikbare data pas plaatsvindt al datapartners voldoende waarborgen hebben ten aanzien van de betrouwbaarheid van de data. Dit betreft aspecten zoals de continuïteit van de levering van data, de transparantie van de voorwaarden voor hergebruik, intellectueel eigendom en aansprakelijkheid. 

De wettelijke kaders (zoals de ITS-wetgeving) geven aan wat er minimaal beschikbaar moet zijn, bijvoorbeeld om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de data aan te geven. We monitoren de kwaliteit van de data. We zijn van mening dat data alleen van nut is wanneer iedereen deze kan lezen, toepassen en combineren met andere datasets. Daarom streven we naar zoveel mogelijk standaardisatie van data.  

  • Logo Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata
  • Logo Gefinancierd door de Europese Unie