MaaS
In Nederland reizen we veel. Van woon-werkverkeer, een bezoek aan de dokter met de bus, een dagje uit of naar school met een OV-studentenkaart. Door de groeiende hoeveelheid reisbewegingen neemt de druk op ons mobiliteitssysteem toe. Niet alleen in de Randstad, maar ook in andere steden, dorpen en gebieden. Hoe zorgen we ervoor dat Nederland bereikbaar blijft en iedereen gemakkelijk van A naar B kan reizen? En hoe maken we grensoverstijgend reizen mogelijk? MaaS, Mobility as a Service, richt zich op oplossingen voor deze uitdagingen.
MaaS: bereikbaarheid en duurzaamheid
MaaS is een onderwerp in ontwikkeling. Het is in ieder geval een integrale kijk op het mobiliteitssysteem voor een reiziger of beleidsmaker. Bijvoorbeeld, gemeenten ontwikkelen nieuwe plannen voor mobiliteit om hun regio voor hun burger bereikbaar te houden. Denk aan maatregelen zoals parkeren aan de rand van de stad, motorluwe woonwijken en voordelige OV-passen voor senioren. MaaS-dienstverleners maken naadloos reizen voor de reiziger mogelijk: van plannen en boeken tot betalen en navigeren. Het maakt niet uit of dat een (elektrische) fiets of deelscooter, een combinatie maakt met eigen vervoer of het reserveren van een parkeerplaats is.
MaaS en data-integratie
MaaS brengt deze twee werelden samen, door dezelfde datasets op verschillende manieren toe te passen. Zo krijgen beleidsmedewerkers middels het maken van mobiliteitsanalyses inzicht in bijvoorbeeld vervoersarmoede. Dit kan zowel gaan over het ontoereikende reisbudget als de woonplek die slecht is aangesloten op het vervoerssysteem.
Ook kunnen reizigers met behulp van een app hun zakelijke en privé reizen eenvoudig plannen op basis van persoonlijke voorkeuren. MaaS gebruikt daarvoor data van modaliteiten en de openbare ruimte. Maar ook persoon en betaling gerelateerde data heeft aandacht. Bijvoorbeeld om het boeken en betalen van een stoel, deelvoertuig of laadpaal.
Rol NTM binnen MaaS
NTM ondersteunt het maken van data-afspraken in een samenwerkingsverband waarin publiek en private organisaties met elkaar afstemmen. Denk aan afspraken rondom databeschikbaarheid, uitwisseling, kwaliteit, standaarden én interoperabiliteit van de data. Deze zijn terug te vinden in het TTM Register mobiliteitsdata en het standaardenregister, bij samenwerktafels, bij beheerorganisatie technische MaaS standaarden (onderdeel van SC MultiModaal reizen) of in afstemming met de Europese Unie via bijvoorbeeld NAPCORE.
Bronnen
Mobiliteitsvisie 2050: Mobiliteitsvisie 2050 Hoofdlijnennotitie | Rapport | Rijksoverheid.nl
Organisaties die werken aan thema MaaS
Binnen het Digitaal Stelsel Mobiliteitsdata (DSM), waar NTM onderdeel van is, werken publieke en private partners op landelijk niveau samen aan verschillende mobiliteitsthema’s. Een overzicht van betrokken partijen bij het thema MaaS vind je op de DSM-websitepagina over dit thema.
Community MaaS en community manager
Rosanne Klerx, community manager MaaS, komt u tegen op plekken waar invulling gegeven wordt aan deze nieuwe vormen van publieke-private samenwerking. Zoals bijvoorbeeld bij initiatieven in de regio als Reizen door Zeeland | Reizen door Zeeland of Goedopweg: Slimme en duurzame mobiliteit maakt je organisatie succesvoller. En bij samenwerktafels als DSM, DMI, MaaS afsprakenstelsel en EDIC.
Daarnaast is er aandacht voor specifieke data en standaarden afspraken die wat vertellen over voertuigen of inrichting van openbare ruimte in andere NTM communities. Binnen het thema MaaS zoeken we naar de samenhang, uniformiteit en interoperabiliteit.
“De samenwerking met en tussen publieke en private partijen voor MaaS is sterk in ontwikkeling. Ik zet mij daarom graag in om data-gedreven initiatieven van gemeentes of MaaS dienstverleners op te schalen. Bijvoorbeeld door deze te laten landen in nationale en Europese trajecten.” - Rosanne Klerx, community manager MaaS